Ligging

Halverwege tussen de Grote Markt en de Menenpoort vind je het stijlvolle speciaal biercafé “St.-Arnoldus”. Het café is genoemd naar de patroonheilige van de brouwers en dat heeft zo zijn reden. St.-Arnoldus serveert namelijk niet minder dan 25 lokale bieren van ‘t vat!

Kunt u moeilijk een keuze maken dan voorzien wij een gemengd aanbod in de vorm van vier proefglaasjes. Er is uiteraard ook een uitgebreid aanbod aan bieren op fles. Het café beschikt over een ruim terras, een oase in de binnenstad..

Arnold van soissons

Arnold van Soissons

Tiegem, 1040 – Oudenburg, 1087

Ook Arnulf van Tiegem of Sint Arnoldus genoemd, wilde priester worden maar zijn peter, Arnulf van Oudenaare, bewerkstelligde dat hij ridder in dienst van de graaf van Vlaanderen werd. Hij trad echter in 1070 toe tot de Sint-Medardusabdij te Soissons. Daar leefde hij als kluizenaar maar werd in 1077 tot abt verkozen. In 1081 werd hij –tegen zijn zin door Hugo van Die gewijd tot bisschop van Soissons.

Hoewel geen gecanoniseerde heilige, wordt hij wel als zodanig vereerd, mede omdat hij vrede heeft gesticht. Hij is patroon van de bierbrouwers en herbergiers omdat hij in tijden van besmettelijke ziekten de mensen aangeraden zou hebben om bier te drinken in plaats van besmet water. Hij wordt als een bisschop afgebeeld en heeft attributen soms een biervat of –kruik aan de voeten end raagt hij een roervork, een instrument dat bij het brouwen wordt gebruikt.

“Zegen, o Heer, deze schepping Bier genaamd, dat Gij bereid zijt geweest om uit de zoetheid van het graan voort te brengen – dat het een heilzame remedie voor het menselijk ras zou kunnen zijn – en een gift van de aanroeping van Uw heilige naam, dat iedere die het drinkt de gezondheid van lichaam en een zekere waarborg voor de ziel kan verkrijgen. Door Christus onze Heer. Amen.”